sâmbătă, 30 martie 2013

Creditele de consum in lei ar putea deveni chiar mai ieftine decat cele in euro

Scaderea dobanzilor la creditele de consum in lei dar si disparitia anumitor oferte de credite in euro, a facut ca diferenta medie de cost intre cele doua variante de imprumut aproape sa dispara. 

Astfel, valoarea medie a dobanzii anuale efective (DAE) la un credit de consum in lei este de 17,90%, in scadere fata de luna februarie cu 0,20 procente, conform 





Comparativ cu anul anterior, DAE medie a scazut cu 1,2 puncte procentuale. Scaderea a fost favorizata de politica bancilor de a se concentra pe acordarea de imprumuturi in moneda nationala, ceea ce a dus la cresterea competitiei intre oferte si in final la reduceri de costuri.
Pe de alta parte, in aceeasi perioada, costurile creditelor de consum in euro au conoscut o usoara crestere. Astfel, DAE mediu este de 17,70%, conform datelor Conso.ro, cu 0,20 procente peste nivelul din urma cu un an. 

Scaderea treptata a diferentei de dobanzi dintre cele douya variante face ca imprumuturile in lei sa devina chiar mai atractive decat cele in euro, in conditiile in care costurile se regasesc in acelasi palier dar nu mai exista riscul valutar. 

Tendinta nu este insa similara si la creditele imobiliare. In acest caz, DAE mediu la un credit in lei este de 10,40%, in timp ce nivelul mediu al DAE in cazul creditelor imobiliare in euro este de 7,40%. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu